Åtte år med akseleratorprogrammer og over 200 startups på deltakerlista. Det er utgangspunktet når Smart Innovation Norway satser for fullt på oppstartsbedrifter innenfor fagfeltet kunstig intelligens (AI).
Norges eneste akseleratorprogram for AI-bedrifter er en realitet. Og det er ikke uten grunn at inkubatoren til Smart Innovation Norway satser på akkurat dette området.
– Vi har lang erfaring og stor suksess med å jobbe med AI både innen forskning og kommersialisering. Det er derfor naturlig for oss å tilby ett akseleratorprogram for startups som benytter denne teknologien, sier prosjektleder Thomas Hansen.
Den Halden-baserte forsknings- og innovasjonsbedriften har et bredt tjenestetilbud som er relatert til kunstig intelligens:
- Drifter næringsklyngen Cluster for Applied AI med cirka 60 medlemsbedrifter.
- Er pilot i den nasjonale Norsk Katapult-ordningen og har opprettet AID katapult med fokus på datadeling, digitale tvillinger og kunstig intelligens.
- Arrangerer AI+-konferansen hvert år. Konferansen fokuserer på anvendt kunstig intelligens og arrangeres i tett samarbeid med akademia, forskningsinstitusjoner, offentlige instanser og næringsliv.
- Har egne AI-forskere som deltar i nasjonale og internasjonale prosjekter.
- Tilbyr rådgivningstjenester for startups gjennom sin egen inkubator.
- Står bak Fortress Fund, et tidligfase fond som satser på tech-bedrifter innen blant annet AI.
- Er en av aktørene i den nasjonale huben for kunstig intelligens, Nemonoor.
– Raketten skal ta skikkelig av
Akseleratorprogrammet til Smart Innovation Norway heter Launchpad AI Accelerator, og gjennom en intensiv periode på tre måneder med oppstart 5. desember, får deltakerne bistand til forretningsutvikling gjennom workshops og rådgivning innenfor blant annet marked, forretningsmodell, salg, finansiering og skalering.
– Mentorene våre har hele bredden til Smart Innovation Norway å spille på når de skal bidra med tilgang til kompetanse, kunder og kapital. I tillegg har vi et stort nettverk i inn- og utland som kommer Launchpad-deltakerne til gode, påpeker Hansen.
Det er til sammen over 100 års erfaring med gründervirksomhet som står til disposisjon for å veilede oppstartsbedriftene som tas opp i Launchpad-programmet. Mentorene har vært gründere selv og har bred erfaring fra ledende roller.
– Nå har AI-trenden virkelig blitt stor og i stor grad allment tilgjengelig. Vi vil derfor bruke vår kompetanse og vårt nettverk for å gi de beste AI-startup-ene den hjelpen de trenger for å komme raskere til markedet, understreker Hansen.
Tom Vito er en av mentorene og gleder seg til å bli bedre kjent med gründerne og bedriftene som blir historiske deltakere i Norges første rendyrkete AI-akselerator.
– Vi skal hjelpe startup-ene med å skalere med salg, hente inn kapital, sørge for at de har et produkt som er skalerbart, og som det ligger i navnet Launchpad; bidra til at raketten tar skikkelig av, sier han.
Ved akseleratorprogrammets slutt skal den beste startup-en kåres, og tre bedrifter får muligheten til å vise seg fram på AI+-konferansen i Halden i april 2024.
Gjør suksess i USA
To bedrifter og gründere som har vært gjennom Launchpad-programmet tidligere, er Völur med Robert Ekrem i spissen og Charlotte Aschim med TotalCtrl.
Völur bruker AI til å effektivisere kjøttindustrien, og deres teknologiske løsning gir opptil 10 prosent høyere utnyttelse av hvert dyr. Det norske programvareselskapet har implementert systemet sitt på en av fabrikkene til en av verdens største kjøttprodusenter for å demonstrere effekten av AI-løsningen sin.
Resultatene har vært meget gode.
– Vi mottar data fra kjøttprodusenter og hjelper dem å ta bedre beslutninger i sortering, skjæring og prosessering for å utnytte dyrene maksimalt. På den måten kan vi bruke færre dyr og skape mer verdi for kjøttprodusenter, forklarer Ekrem.
Völur gjennomførte Launchpad-programmet i 2019. Bedriften har gått fra å være tre gründere til å ha 25 ansatte i dag, og Ekrem forteller at de har hatt og fortsatt har stor nytte av samarbeidet med Smart Innovation Norway.
– De har hjulpet oss med alt fra kapitalinnhenting til å se på kundecaser og organisasjonsstruktur. Det har vært veldig viktig. Vi har hatt en veldig god rådgiver som har hjulpet oss betraktelig, og både han og flere andre personer tilknyttet Smart Innovation Norway har sittet i styret vårt, sier Ekrem.
– Bygg et godt lag rundt bedriften
Charlotte Aschim startet reisen med TotalCtrl i 2017 etter å ha sett på nært hold hvor mye mat som kastes i dagligvarebransjen. Siden oppstarten har TotalCtrl og gründeren vunnet over 40 priser nasjonalt og internasjonalt og blitt til en ledende aktør innen matsvinnteknologi.
– Det har gått både opp og ned, men mine beste råd er å ikke gi opp, bygge opp et lag rundt deg med folk du kan stole på, som vil deg godt, og som har kompetansen du trenger for å ta selskapet til neste nivå, sier hun.
Teknologiselskapet TotalCtrl bidrar til redusert matsvinn i hotell- og restaurantbransjen ved å gjøre kjøkkendriften dere mer lønnsom, bærekraftig og effektiv. Det skjer gjennom selskapets intelligente verktøy som hjelper kokker og ansatte å holde orden på varelageret sitt.
I etableringsåret 2017 var TotalCtrl en del av Launchpad. Der fikk Aschim og de andre deltakerne verdifull kompetanse med alt fra foredrag og pitch-trening til mentoring og kapitalinnhenting.
– Fordelen med å være deltaker i Launchpad er at du har ekstremt dyktige folk rundt deg. De har mye kompetanse på områder man som regel trenger bistand på når du bygger business. Det å bli en del av nettverket og Launchpad gjør at du kan akselerere veksten på bedriften raskere enn hvis du ikke var med, sier Aschim.