Etter tre års iherdig og utrettelig jobbing, har Simen Løkka og kollegene i Travision endelig fått gjennombruddet de har drømt om: Anerkjennelse fra det italienske forbundet for lerdueskyting samt sine første salg av videosystemet som skal revolusjonere verdensidretten.
De fleste kjenner begrepet VAR, Video Assistant Referee, eller videodommer på norsk, fra fotball. Nå har norske Travision, som eneste i verden, klart å utvikle eneste fullautomatiske VAR-løsning for lerdueskyting.
Ved hjelp av kunstig intelligens har programvareselskapet trent algoritmen sin til å spore og gjenkjenne lerduer, og med 98 prosent nøyaktighet kan Travisions videoløsning i sanntid angi om skytterne treffer eller bommer.
Å digitalisere lerdueskyting, som har hundretusenvis av utøvere og publikummere over hele verden, representerer en revolusjon av idretten.
– Potensialet er enormt, konstaterer daglig leder Simen Løkka.
Med Travision er det slutt på feildømming grunnet menneskelige feil, skytterne får resultatet med det samme skuddet har gått av, man kan samle og sortere data for å optimalisere treningen, publikumsvennligheten øker voldsomt, og de grafiske presentasjonsmulighetene er store.
Videoen nedenfor viser VAR-løsningen i praksis ved et par av pilotbanene i Italia:
Anerkjennelse fra forbundet i Italia
Lerdueskyting er en stor idrett blant annet i Italia og USA. Federazione Italiana Tiro a Volo (FITAV), som er det italienske forbundet for disiplinen olympisk trap, har mange medlemmer og klubber i verdenstoppen.
Dette forbundet har anerkjent Travisions videosystem.
Presidenten Luciano Rossi i FITAV fikk systemet demonstrert under et besøk ved en italiensk pilotskytebane og ble imponert.
– Jeg har sett og kan anerkjenne funksjonaliteten i systemet. Jeg har tro på at det har stort potensial for å videreutvikle sporten vår. Jeg har mottatt samme type tilbakemeldinger fra skytebaneledere, trenere og utøvere, skriver han i en uttalelse til Travision.
Rossi takker det norske selskapet for å utvikle lerdueskyting gjennom ny teknologi, og han ser store muligheter for bruk av programvaren på alle nivåer innen sporten.
– Jeg håper prosjektet fullføres og kommersialiseres, skriver han videre.
Det endelige gjennombruddet
Med anerkjennelsen fra FITAV på plass, kom også det endelige gjennombruddet for Travision. Åtte systemer er solgt og skal monteres på skytebaner i Italia i løpet av 2023. Avtalen har en verdi på 500.000 kroner.
En annen ringvirkning av det gode skussmålet fra Rossi, er et uttalt ønske om å ta i bruk Travision i det internasjonale forbundet for sportsskyting (ISSF) hvor FITAV-presidenten er valgt inn.
Ifølge Løkka vil det bety minst 20 ytterligere salg, men det kommer ikke til å stoppe der, skal vi tro den daglige lederen.
– Jeg har forhåpning om å selge opp mot 50 systemer i 2023 og 300 innen utgangen av 2025. Den ene kunden i Italia har allerede signalisert at de har lyst til å kjøpe enda et system, og jeg mener det er realistisk at vi kommer til å få flere salg når vi begynner å levere og montere produktet vårt hos de ulike kundene, sier han.
Den inngåtte salgsavtalen gir Løkka og de tre andre ansatte i Travision en helt ny arbeidshverdag.
– Vi har entret neste fase i selskapet. Etter å ha jobbet med å utvikle og optimalisere Travision de siste tre årene, går vi fra å være et oppstartsselskap til å bli et vekstselskap. Nå må vi levere, påpeker han.
Monteringen gjøres for det meste av italienske samarbeidspartnere mens Løkka og kollegene skal følge opp med fysiske besøk hos kundene for å kvalitetssikre og høre tilbakemeldinger.
– Og så har vi en klar målsetting om å få til salg i andre land som USA, England og Frankrike, sier han.
Travision utvikles til å tilby alt man trenger
Samtidig som de skal håndtere markedet, har Travision konkrete planer om å utvikle produktet sitt.
Dagens kameraløsning gir gode nærbilder av lerduene i lufta, og banen visualiseres med en strek på skjermen. Ved treff, sporer systemet bitene av dua og lager grønne streker for hver bit. Rød farge indikerer bom. Samtidig vises «hit» og «miss» i sine respektive farger på skjermen.
Alt skjer i sanntid, og Travision er uten tvil et innovativt hjelpemiddel for dommerne.
For å optimalisere produktet ytterligere, jobber Travision med å få på plass en ny og etterspurt funksjon: Nærbilde av haglesvermen fra hagleløpet.
– Det skal vi løse ved å tillegge dagens løsning et ekstra kamera. Dette kameraet skal zoome inn på haglesvermen uten at det går på bekostning av kvaliteten på lerduebildene. Sammen med fin og oversiktlig grafikk, kommer bildene fra Travision til å gi alt man trenger innen visualisering i lerduesporten, konstaterer Løkka.
Systemet monteres én meter bak rekka med standplasser i tre til fem meters høyde i alle disipliner på alle typer arenaer. Derfra sporer kameraet lerduene fra de kastes opp i lufta til treff eller bom fra skytterne registreres.
– Viktig å være del av et gründernettverk
En viktig støttespiller på Travisions vei mot suksess, har vært Venture-avdelingen til Smart Innovation Norway og vekstprogrammet Launchpad.
Mentor og senior forretningsutvikler Ørjan Rolness får gode skussmål fra Simen Løkka.
– Ørjan har hjulpet oss veldig. Han har brukt nettverket sitt, bistått oss når det gjelder å utvikle forretningsstrategi samt orientere oss og fått oss til å tenke annerledes. Året med Launchpad Startup har vært veldig bra, og nå skal vi videre i Launchpad Scaleup.
Hva det innebærer å bevege seg inn i vekstfasen, har Løkka og kollegene fått kjenne litt på allerede. Han innser at det er mange feller å gå i og feil man gjøre, så han er opptatt av å lære av andre.
– Som gründer, er det viktig å være i slike miljøer som Smart Innovation og Launchpad representerer. Der møter man andre gründere som har gått opp løypa før deg. Det blir tungt og ensomt å sitte alene på kontoret uten et nettverk eller flere flinke folk å jobbe sammen med, sier den daglige lederen.
Rolness selv er imponert over arbeidsinnsatsen og stå på-viljen til Løkka og de andre i Travision.
– Travision har jobbet hardt og målrettet lenge, og det er utrolig gøy å se at de lykkes. Det er veldig fortjent. For selskapet betyr dette at en viktig milepæl er nådd, og nå skal de levere systemene til markedet. Det er det mange som gleder seg til, sier Smart Innovation-rådgiveren.